Sárszentlőrinc-Uzd települések Ivóvízminőség-javító beruházása  
 

SAJTÓKÖZLEMÉNY - SAJTÓANYAG - 2013 Szeptember

Többéves előkészítés után mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió támogatásával megvalósuló Sárszentlőrinc Község ivóvízminőség-javító beruházás projektje: 2013. szeptember 5-én 10 órakor az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődik a beruházás kivitelezési szakasza.

Az ivóvíz minőségének javítása kötelező feladat, a kútvizek károsanyag-tartalmának határértékét a 201/2001-es kormányrendelet írja elő. A vizsgálati eredmények szerint a Sárszentlőrinc és Uzd ivóvizét biztosító kutak vízkémiai komponenseiben az ammónium meghaladja az előírt határértéket, emiatt a kitermelt víz vízkezelést igényel. A beruházás megvalósítása során a teljes lakosság megfelelő ivóvízellátása megvalósul.

A projekt célja olyan víztisztító technológia és távvezeték telepítése, amely lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz-szolgáltatást. Ennek megvalósítására még 2010-ben nyújtotta be igényét Sárszentlőrinc a Környezet és Energia Operatív Program pályázati forráshoz. A projekt összköltsége 158 millió 411.232 forint, az Európai Unió és a Magyar állam által nyújtott támogatás összege pedig 142 millió 570.109 forint. A beruházás nyomán földalatti vezetéken keresztül juttatják el Sárszentlőrincről az uzdi víztározókba a biológiai szűrés révén megtisztított ivóvizet. A két település mintegy 1763 folyóméter hosszúságú vezetékkel köthető össze. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező a Techno-Gáz Kft. A projekt során minimálisra csökken majd a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva a településen élők környezetvédelmi és egészség-megóvási céljait.

A sajtóközléemény PDF formátumban megtalálható itt.

Képek az alapkőletételről: Kép 1.
Kép 2.
Kép 3.
Kép 4.
Kép 5.
Kép 6.
Kép 7.

Az alapkőletétellel kapcsolatos kisfilm megtekinthető itt.

A Paksi Hirnökben megjelent fizetett hírdetést az alábbi linken tekinthetik meg, a 19. oldalon.

Új Száchenyi Terv

Látássérült látogatóinknak ...

Korábbi tájékoztató a projektről

Magyarország számos településén az ivóvíz minősége nem felel meg a 98/83/EK irányelvben, és a hatályos 201/2001 (X.25.) Korm. rendeletben rögzített határértékeknek. A problémás települések az ország néhány régiójában és a jelen projektben érintett Dél-dunántúli régióban - koncentráltan találhatók. Sárszentlőrinc és Uzd község helyi vízbázisairól nyert ivóvízének a minősége nem felel meg a fent említett kormányrendelet 1 számú mellékletében foglalt határértékeknek. A szolgáltatott ivóvíz ammónia tartalma, illetve keménységi foka miatt vízkezelést igényel.

Sárszentlőrinc Község Önkormányzata a
KEOP-7.1.3.0/09-2010-0031 azonosító számú

pályázat forrásainak segítségével kívánja a település egészséges ivóvíz-ellátását biztosítani. A projekt célja olyan víztisztító technológia és távvezeték építése, amely lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz szolgáltatását.

Jelenleg a projekt előkészítése folyik, mely során a projektgazda nagy hangsúlyt fektet a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítására.

 

További információ a két alábbi linken:

KEOP 7.1.3.0/09-2010-0031 - Utolsó fázisba ért az ivóvízminőség-javító beruházás tervezői munkálata
2012.07.03. - SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEOP 7.1.3.0/09-2010-0031 - Finisben a sárszentlőrinci ivóvízminőség-javító beruházás előkészítése
2012.09.25. - SAJTÓKÖZLEMÉNY

 


Utolsó fázisába ért a pályázati tervezői munka, hamarosan lezárul az "Ivóvízminőség-javító beruházás Sárszentlőrinc-Uzd településen" című, KEOP 7.1.3.0/09-2010-0031 jelű pályázat első fordulója. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót július 3-án Demény Károly polgármester Sárszentlőrincen. A projekt kétfordulós, a második fordulós pályázati anyag beadása a hetekben megtörténik. A beruházás során minimálisra csökken majd a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva ezzel a településen élők környezetvédelmi és egészség-megóvási céljait.

 
 


Finisben a sárszentlőrinci ivóvízminőség-javító beruházás előkészítése: a program első szakasza a második fordulós pályázati dokumentáció benyújtásával lezárult, amelynek alapján kedvező döntés esetén a megvalósítási szakaszba léphet a projekt. Az "Ivóvízminőségjavító beruházás Sárszentlőrinc-Uzd településen" című, KEOP 7.1.3.0/09-2010-0031 jelű pályázat első fordulójának zárásáról szeptember 25-én Demény Károly polgármester és Németh Zoltán projektmenedzser tartott sajtótájékoztatót Sárszentlőrincen. 

 

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

NKEK
Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

Új Száchenyi Terv