Vissza a kezdő oldalra

Településünk kézművesei

Az iskola épülete

Folio-Art

Oláh Erika zománcműves

7047 Sárszentlőrinc Temető utca 22

Róla írták:

Ferenczi Zsuzsanna gobelinművész:

"Kísérletező, önmagát kritikusan szemlélő művész Oláh Erika. Gondolatait és a technikát összehangoltan alkalmazza képein belül. Kiindulási alapja a mesterség, az anyag, a hagyomány - ehhez alakítja, formálja képeit.
Nehezen születik egy-egy "zománc", hiszen naponta érik, olyan hatások, melyeket akarva-akaratlanul beépít, be kell építenie műveibe...
Művészetére a rétegződés jellemző, mert a legfeltűnőbb módon észrevehető élete, életünk szakaszai."

Salamon György festőművész:

"Oláh Erika zománcai sajátos, egyedi utat járnak be. Korai művein szűk színskálával, tömör formákkal ér el olykor monumentális hatásokat.
Egy-két fekete, egyszerű vonalú figurával sommás, de kifejező ...

Bővebben...

Az Óvoda épülete

D. Nagy Judit zománcműves

7047 Sárszentlőrinc Petőfi tér 1.

1989-től rendszeresen részt vettem a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely foglalkozásain, majd 1993, 1994, 1996, 1999 és 2002 nyarán a Műhely szimpozionjain. Itt Hertay Mária és Turi Endre segítették munkámat mesteri odafigyelésükkel.
1995-ben végeztem a debreceni Kézműves Szakiskola ötvös zománc műhelyében, ahol Gyöngy Enikő és Ötvös Nagy Ferenc voltak a mestereim. Ettől kezdve hivatásszerűen foglalkozom a tűzzománccal. Funkcióját és méreteit tekintve sokféle tárgyat készítek: ékszerektől kezdve az épületbelső dekorációig. Munkáim megtalálhatók itthon és külföldön (Ausztriában, Finnországban, Japánban, Németországban, Romániában és az Egyesült Államokban) magángyűjteményekben és közintézményekben.
1997 óta a Tolna megyei Sárszentlőrincen élek, de mind technikailag, mind szellemiekben szeretném őrizni a "kecskeméti örökséget".

Kiállításunk Pakson

Bővebben...

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán Fazekas

7047 Sárszentlőrinc Petőfi tér 1.

1958-ban születtem Budapesten.
Érettségi után a mezőtúri fazekas szövetkezetben tanultam szakmát. Ott Gonda István és Kósa Klára voltak a mestereim, Karcagon pedig Rusói István, Mikola Miklós tanítottak.
1979 óta van önálló műhelyem. A nyolcvanas évek elején ismerkedtem meg az erdélyi fazekassággal, előbb különböző népművészeti táborokban, aztán személyesen is, amikor Korondra mehettem. Ott Pál Antal és felesége, Róza asszony a korondi székely fazekasság formakincseivel és motívumaival ismertettek meg.
1987-ben a Tolna megyei Sárszentlőrincre költöztem és azóta is itt dolgozom.
Mintegy tíz éve készítek úgynevezett magas tűzű edényeket is. ezek az 1250 celsius fokon égetett edények műszaki szempontból felveszik a versenyt a gyáriakkal, formaviláguk, mintakincsük pedig - a Dunántúltól a Székelyföldig - a hagyományos magyar fazekassághoz köti őket.
Tíz éve a Dunántúlon napjainkig megmaradt szemeskályha formát is fölvettem repertoáromba, újabban pedig ...

Bővebben...

Oláh Dénes Fátfaragó

Oláh Dénes fafaragó

7047 Sárszentlőrinc Petőfi u.

Oláh Dénes munkáiOláh Dénes munkáiOláh Dénes munkái

 

Moolenaer Gábor festő

7047 Sárszentlőrinc Rákóczi u. 39.

 

Erdei András Gyékénytárgy készítő

Erdei András Gyékénytárgy készítő

Erdei András munkáiErdei András munkái