Vissza az előző oldalra

Földrajzi koordináták:
É 46° 37' 37.75" , K 18° 36' 26.85"

Kistérség: Paksi

Megye: Tolna megye

Régió: Dél-Dunántúl

Tájegység: Mezőföld

Telefon körzetszám: 75

 

A Sárszentlőrinc melletti Uzd kisnemesi falú volt, számos kúriával. A képen bemutatott kúria eredetileg a Fördős családé volt. Fördős István 48/49-ben alispán volt. A kúria később a falu másik jelentős családjáé, a Pesthyeké lesz. Ennek a családnak a leghíresebb tagja Pesthy Pál volt, aki a két háború közt igazságügyi miniszter posztját is betöltötte. A kúria klasszicista eredetű, eklektikusan átalakított épület.

FÖRDŐS-KÚRIA (RENKECZ GYŰJTEMÉNYEK)

Sárszentlőrinc-Uzd, Ady Endre u. 29.

A Fördős-kúriában Renkecz József magángyűjteményéből rendezett kiállítás várja a látogatókat helyi- és irodalomtörténeti emlékekkel: Petőfi és Illyés emlékszobával, néprajzi és iparművészeti emlékekkel. Megtekinthető a Sztankovánszky bárói család hagyatéka, a Fördős család emlékszobája, iskolatörténeti kiállítás úttörőtörténeti emlékszobával, méhészeti kiállítás és a II. világháborús uzdi hősők relikviái.

A gyűjtemény magában foglalja a Sztankovánszky bárói család hagyatékát is. Emellett látható a Fördős család emlékszobája, egy iskolatörténeti kiállítás (kuriózumként úttörőtörténeti emlékszobával), egy méhészeti kiállítás és a II. világháborús uzdi hősök relikviái.

Petőfi Sándor uzdi kirándulására emlékeztet a négyökrös szekér a park fái alatt. A környéken kiránduló csoportok szállást is találhatnak a kúriában

sz.: 8.00 - 17.00, v.: 8.00 - 16.00

Az Uzdi népfőiskoláról bővebben: